Postcode zoeken

Opzoek naar een bepaalde postcode? Via onze website is het mogelijk om postcodes te achterhalen. Erg handig wanneer je uitnodigingen wilt versturen of iemand een hart onder de riem wilt steken door middel van een kaartje. Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn om een postcode op te zoeken. Om de postcode te achterhalen heb je wel een aantal gegevens nodig. Houd het adres (straat en huisnummer) en de plaats bij de hand. Hoe kun je vervolgens binnen enkele stappen de postcode vinden? En wat is een postcode?

Wat is een postcode?

De postcodes in Nederland worden door PostNL aan adresgegevens toegekend. Deze adresgegevens zijn gegenereerd door gemeenten. Aan de hand van een postcode kan post gesorteerd worden en uiteindelijk bij het juiste adres worden bezorgd. De postcode kan per land verschillend zijn. De Nederlandse postcode bestaat uit vier cijfers, gevolgd door een spatie en twee letters. Bijvoorbeeld 3241 AB. De cijfers geven aan om welke stad, dorp, buurt of wijk het gaat. De letters maken het specifiek. Deze geven de straat of een deel van deze straat aan.

Postcodes

Het komt in principe niet voor dat twee verschillende plaatsnamen dezelfde postcode (cijfers) bevatten. Een postcodegebied ligt vrijwel altijd binnen één specifieke gemeente. 1011 AA is de eerste postcode die een straat aangeeft. De hoogste postcode in Nederland is 9999 ZZ. Deze bevindt zich in Stitswerd (Groningen). De combinatie, bestaande uit postcode en huisnummer is uniek. In principe hoeft er dus geen straat- en plaatsnaam worden vermeld (wel een huisnummer!). Echter maak je het de postbezorgers wel gemakkelijk door dit wel te doen. Bijzonder is dat Nederland een heel gedetailleerd postcodestelsel heeft. In andere landen zoals Frankrijk, België en Zwitserland, geeft een postcode alleen aan om welke stad of stadsdeel het gaat.

Hoe worden adresgegevens en postcode weergegeven? Nederlandse adressen worden opgesteld volgens onderstaand stramien (de onderstaande streepjes staan voor een spatie): Naam (van organisatie of persoon) Straatnaam_huisnummer Postcode__plaatsnaam Een voorbeeld is: Stadhuis van Zwolle Grote Kerkplein 15 8011 PK Zwolle

Postbussen

Een postbus is in veel landen een voorziening om postzendingen op te laten staan. Deze voorziening (brievenbus) wordt door de geadresseerde gehuurd. Dit kan een kleine brievenbus zijn, maar ook een opslag of kastje zijn. De post kan tijdens kantooruren worden opgehaald. Ze worden vaak gehuurd door bedrijven, omdat deze veel post ontvangen. Bovendien is het vaak een gemakkelijk te onthouden postcode. De laagste nummers van een plaatsnaam betreffen vaak (bij de grotere plaatsen/steden) postbussen. 1000 tot en met 1009 zijn bijvoorbeeld de postbussen van Amsterdam (hoofdpostkantoor). Postcodes die eindigen met een 0, zijn vrijwel altijd postbussen.

Postcodes opzoeken met straatnaam en huisnummer

Om een specifieke postcode te vinden, heb je eerst een aantal gegevens nodig. In de zoekmachine van zoekgegevens.nl moet er namelijk een straatnaam, nummer en plaats ingevuld worden. Indien je deze hebt ingevuld en op ‘Zoek gegevens’ klikt, zal het systeem de postcode voor je vinden. Deze wordt linksboven weergegeven. Hierbij wordt tevens de desbetreffende wijk (indien aanwezig) weergegeven. Het is tevens mogelijk om op straatnaam en woonplaats te zoeken. Echter worden dan alleen de cijfers van de postcode achterhaald. Om een zo volledig mogelijke postcode te vinden, is het raadzaam om alle gegevens in te vullen.

Postcode op de kaart

Heb je de postcode gevonden? Als je iets naar onderen scrolt, zal je zien dat er een kaartje is weergegeven. Dit is aan de hand van Google Maps. Je kunt inzoomen om te bekijken waar het adres zicht bevindt. Op die manier kun je tevens een gemakkelijke route opzoeken, mocht je de plek willen bezoeken.

Postcode achterhalen?

De website is met name handig als je iemand bijvoorbeeld een kaartje of uitnodiging wil sturen, maar de postcode van die persoon niet weet. Door het straatnummer, huisnummer en woonplaats in te voeren, kun je erachter komen wat de postcode is van het adres of van de stad of dorp zelf. Over het algemeen zijn postcodes in de binnenstad of het centrum de meest gezochte postcodes. Met name wanneer het gaat om grotere steden. Daarnaast bevindt bijvoorbeeld een stadhuis zich meestal ook in de binnenstad.

Postcode gevonden?

Dan kun je de brief, kaart of uitnodiging versturen. Echter kan je deze niet zomaar op de bus doen. Er zal een postzegel op de envelop moeten komen. Dit moet je doen om ervoor te zorgen dat de envelop bij de juiste postcode terecht komt. Of wellicht wil je een pakketje versturen? Hoeveel postzegels erop moeten, is afhankelijk van het gewicht. Daarnaast maakt het verschil of je de kaart naar een postcode in Nederland of internationaal wilt versturen. 10 zegels van postzegel nummer 1 kost € 7,30. Ze zijn online te bestellen of te koop via het postkantoor en diverse andere winkels. Kijk online naar een locatie bij jou in de buurt.

Kosten voor verzending

De waarde voor een postzegel wordt aangegeven met een cijfer. Bij een gewicht tot en met 20 gram kan er een postzegel met cijfer 1 op de envelop geplakt worden. Nummer 2 wordt gebruikt bij brieven van 20 tot en met 50 gram. Daarna volgen de cijfers 3 (50-100), 4 (100-250) en 5 (250 – 2 kilogram). Er kan ook een combinatie van cijfers worden gebruikt. Bijvoorbeeld twee keer nummer 1, of de waarde van postzegel nummer 2 te krijgen. De minimale formaten zijn 14 x 9 centimeter. De maximale formaten zijn 38 x 26,5 x 3,2 centimeter. Heb je een pakketje dat niet door de brievenbus past? Of is deze zwaarder dan 2 kilogram? Dan wordt het gezien als een pakketje. Er gelden dan andere tarieven.

Verzenden via een postkantoor

Natuurlijk kun je ook naar een postkantoor toegaan. Dit is zeker gemakkelijk wanneer je niet zeker bent van het gewicht van de envelop. De envelop wordt bij het postkantoor gewogen. Vervolgens kun je de kosten betalen. Er wordt een sticker op de envelop geplakt en je kaart kan verstuurd worden. Met name wanneer een envelop of pakketje internationaal verstuurd moet worden, is het raadzaam om dit via een postkantoor te laten doen. Dan weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid hebt. Bovendien zal het pakketje bij het postkantoor moeten worden afgeleverd, zodat deze verzonden kan worden.

Zoeken naar adres

Weet je wel de postcode, maar ben je opzoek naar het adres? Via Zoekgegevens is het tevens mogelijk om het adres te achterhalen. Vul postcode en huisnummer in en het systeem zal het bijbehorende adres opzoeken. Deze wordt tevens linksboven weergegeven.

Telefoonnummer achterhalen Gebeld, maar je weet niet door wie? Vul het telefoonnummer in en alle informatie die bekend is bij Zoekgegevens zal worden weergegeven. Heel handig om erachter te komen of het belangrijk is om iemand terug te bellen. Bovendien zijn er op de website nog diverse klantenservices terug te vinden. Denk aan telefonie, verzekeringen, financiële instellingen en bezorgbedrijven. Daarnaast kun je zien waar alle afhaalkluizen van Post NL zich bevinden en wat de postcodes daarvan zijn. Deze vind je onder ‘alle tools’.